VÁLLALKOZÓ? DE MEDDIG MARAD MÉG ÉLETBEN?

2020. június 08. 06:36 - Egyensúly_2022

flaszlofenykep2.jpg

FEKETE László írása

Sok történet kering arról, hogy látta be végül a legtöbb korábbi többségi tulajdonos, hogy nincs értelme ellenállni. A legjobban még azzal jár, ha a többségi tulajdonrészét eladja a kisgömböcnek. A kisebbségi rész megtartása is nagyobb nyereséget biztosít a számára, mint korábban a többségi tulajdon.

 A KISGÖMBÖC MINDENT FELFAL

A NER kisgömböc mindent felfal az országban, és lehet, hogy az Ön vállalkozása lesz a következő. A kisgömböc a hatalomra kerülése után gőzerővel látott neki az állami cégekben a saját megbízható, vazallus vezetői kinevezéséhez. Több vállalkozó már ekkor nagyon nehéz helyzetbe került, mivel az állami cégektől a megrendelések a kisgömböc cégeihez kerültek. De ez még csak a kezdet volt.

Az állami szektor elfoglalásával párhuzamosan a kisgömböc hazánkban működő külföldi cégeket is megszerzett. Voltak, akik örültek ennek. Abban reménykedtek, hogy a kisgömböc majd több magyar gazdasági szereplőnek ad munkát.  Ráadásul nem viszik ki az országból a nyereséget, hanem itt használják fel. Kezdetben még úgy tünhetetett, hogy a magyar nagyiparosok száma szépen gyarapodni fog. De kis idő múlva már nem kellett nagyon éles szeműnek lenni ahhoz, hogy kiderüljön: itt nem sok szereplőről van szó, hanem egyetlen kisgömböcről, amelyiknek ezer lába van. Bödöcs találóan nevezte a NER-t egy fél Robin Hoodnak. Elveszi a cégeket a külföldiektől. De nem adja tovább más magyar vállalkozóknak, hanem megtartja magának.

adobestock_301929455.jpeg

AZ ÖN CÉGÉT IS MEGETTE A KISGÖMBÖC?

Aztán a kisgömböc még dagadtabbra hízott az Európai Unió pénzesőjében. A legnagyobb szereplő lett az ország építésében. Ehhez persze kezdetben szüksége volt olyan nagy cégekre, ahol a munka elnyeréséhez és lebonyolításához rendelkezésre állt tudás, kapacitás, referencia. Na, ezek a vállalatok hogyan kerültek a kisgömböc tulajdonába?  Sok történet kering arról, hogy látta be végül a legtöbb korábbi többségi tulajdonos, hogy nincs értelme ellenállni. A legjobban még azzal jár, ha a többségi tulajdonrészét eladja a kisgömböcnek. A kisebbségi rész megtartása is nagyobb nyereséget biztosít a számára, mint korábban a többségi tulajdon.  Hisz ezzel az új felállással minden munkát úgyis ők visznek el a piacon.

Mindenki tudja, mekkora esélye van másnak egy pályázaton, közbeszerzésen nyerni, ha ő a vetélytárs. Semmi. A kisgömböc mindig nyer. Könnyű belátni, hogy nincs értelme szembe menni vele. Sokan inkább igyekeznek közel kerülni a kisgömböchöz és tőle szerezni megrendelést. Ön akkor is kap munkát, ha a végén nem oszt vissza semmit? Ugyan. De vannak, akik azt mondják, boldogan teszik, mert jut is, marad is. Még igyekeznek is a kedvében járni a kisgömböcnek. Meghívják például egy jacht kirándulásra vagy egy mikszáthi mulatságra.  De nem elég csak bekerülni a mézes bödönbe, ott is kell tudni maradni. Vigyázni kell, mert aki megszegi a szabályt, nagyon hamar kívül találja magát a körön és nem kap munkát.

MÉG CSAK MOST JÖN MEG IGAZÁN AZ ÉTVÁGYA

A választások előtt sok vállalkozót megfenyegettek, hogy nem kap a kisgömböctől több munkát, ha ellenzéki jelöltet támogat és nem a helyi fideszest.  Annak, aki már teljesen a kisgömböctől függött, ez egyet jelentett volna a csőddel. Tehát komolyan vették a fenyegetést és megvonták a támogatást az ellenzékiektől.

Alkalmazkodni kell, mondják önfelmentően. A rossz hír az, hogy a kisgömböc még nem lakott jól. Már majdnem minden gazdasági ágazatban ő a legnagyobb szereplő. De még ez sem elég! Most már a másod-harmad szintű beszállítók, vállalkozók vannak soron.

Aki azt hiszi, hogy kívül tud maradni, mert kisebb, független szereplőknek vagy a lakosságnak szolgáltat, az sajnos nagyon téved. Mivel a kisgömböc hatalmassá vált, ezért az etetéséhez is rengeteg muníció kell. Ezért folyamatosan biztosítania kell a munkát. Nem elég a kiapadhatatlan állami megrendelés-forrás. A kisgömböc a cégei igényeit csak úgy tudja kielégíteni, ha a testvéri és baráti cégek segítik egymást. Így Önnek esélye sincs külsős vetélytársként beszállítani ebbe a dagadó körbe. Akkor is egyre csökken a legelő területe, ha Ön a lakosságnak szolgáltat, gyárt vagy kereskedik. A kisgömböc már itt is egyre falánkabb.

A BORKAIZÁST PRÓBÁLTA MÁR?

A kisgömböc országa vagyunk. Azt talán már senki nem állítja, hogy a legelső vonalban lévő cégek tiszta, átlátható módon nyernek a versenyeken. Ha igen, az azért van, mert a versenytársak vagy kihaltak, vagy belátták, hogy esélytelenek. Ezért el sem indulnak.

A rendszer lelkes támogatói azzal érvelnek, hogy a versenyhelyzet megvan, csak átkerült az alvállalkozók szintjére.  De ez nem igaz! Még ezen a szinten is az nyer, akinek jobbak a kapcsolatai. És nem az, aki szorgalmasabb, tehetségesebb vagy nagyobb hatékonysággal dolgozik. Az biztos nyer, aki ütősebb jachtkirándulást ajánl.  Aki jobban borkaizik, az kapja meg a munkát.

ÉS AKKOR JÖNNEK A VADON ÉLŐ ÉHES FARKASOK? JA, NEM.

Miért óriási gond ez mindenkinek? Mert ha mindig a dagadt házi kutya nyer, nem pedig a vadon élő éhes farkas, akkor a mi kutyánk, bármilyen nagy is, életképtelen lesz egy igazi versenyhelyzetben. Olyan alacsony hatékonysággal dolgozik, hogy amit termel, eladhatatlan a kisgömböc országán kívül.

Ez a hatékonyságkülönbség az oka a jómódú és szegényebb országok közti gazdasági különbségnek. Csak abban bízhatunk, hogy a kisgömböc olyan nagyra nő, hogy úgy jár, mint a mesében: kidurran.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ujvilag2022.blog.hu/api/trackback/id/tr7215752908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása